Bygga brygga - allt du behöver veta

Expert på att bygga brygga

Välkommen till Deep Ocean Solutions guide för att bygga brygga, där vi går igenom allt du behöver veta för att skapa den perfekta bryggan för just dina behov. Oavsett om du planerar en brygga för fritidsbruk, ett kommersiellt projekt, i en större marina eller söker en lösning som uppfyller specifika miljökrav, är vi här för att hjälpa dig.

På den här sidan hittar du detaljer om våra tjänster inom bryggor – inklusive tips på vilken typ av brygga du ska välja, bra virke att använda till bryggor och vilka regler som gäller kring att bygga brygga. 

Guidens innehåll

Våra bryggtjänster

Drömmer du om en helt ny brygga? Att bygga en ny brygga från grunden kräver noggrann planering och rätt konstruktion för just din plats och användning. Vi erbjuder flera alternativ för ny brygga, allt från en frihängande brygga som inte kräver stöd i vattnet, till en stenkista som står stadigt på botten. Valet mellan olika bryggtyper beror på vattenmiljö och dina önskemål kring stabilitet och underhåll.

Oavsett om du önskar en enkel brygga för fritidsbruk eller en robust konstruktion för tyngre användning, guidar vi dig genom val av både bryggtyp och material för att säkerställa ett hållbart resultat.

Har din brygga skadats av väder och vind? Vi utför reparationer av alla typer av bryggor, oavsett material eller konstruktion. Vi kan helt byta ut stolpar, räcken eller annat som behöver förnyas, men även förstärka befintliga stolpar och sektioner för att förlänga bryggans livslängd och funktion. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att renovera din brygga på vår sida Renovera brygga.

Visste du! I vårt arbete har vi som standard att använda bryggans befintliga struktur vid reparation och renovering, istället för att tillverka en helt ny (ifall den befintliga strukturen tillåter det). Genom att följa denna metod, kan du spara tid och pengar på att rusta upp bryggan, istället för att tillverka en helt ny från grunden.

Behöver du ta bort en gammal eller skadad brygga? Vi utför borttagning av bryggor på ett säkert sätt, där vi demonterar och forslar bort bryggan med så liten påverkan på den omgivande miljön. Vi ser också till att allt materialet från bryggan återvinns på ett miljövänligt sätt.

Brygga med stolpar, stenkista eller pålar?

Ja, det finns flera olika typer av bryggor och olika sätt att bygga dem på. 

Är en brygga med stolpar rätt val för ditt bygge? För områden med sjöbotten av sand, grus eller dy är stolpar ett utmärkt alternativ för att skapa en bryggkonstruktion som är både hållbar och stabil. Stolparna installeras med regelbundet avstånd för optimal bärighet, och antalet stolpar anpassas efter bryggans längd och bredd. För bredare bryggor, ofta över 1 meter, används vanligen tre stolpar i bredd för att ge extra stöd och stabilitet.

För att skapa en robust brygga drivs stolparna djupt ner i botten. En lätt inåtlutning kan öka stabiliteten och motståndet mot yttre påfrestningar som vind och vågor.

En stenkistebrygga är ett populärt val om man söker en robust och hållbar konstruktion, men med ett klassiskt utseende. Vanligtvis väljer man en stenkista för dess förmåga att ge stabilitet och ett väldigt bra skydd mot vågor och vind. När sjöbotten är hård eller stenig, så att det är svårt att sätta stolpar, så är en stenkista ett stabilt och långsiktigt alternativ. Stenkistor lämpar sig även väl för långgrunda platser och kan anpassas efter både djup och bottenförhållanden. 

Vad är en stenkista?

Själva konstruktionen utformas som en stor låda, byggd för att hålla en stor mängd stenar. Kistan byggs av grovt rundvirke som timras ihop och fylls med sten för att ge bryggan en stabil förankring på sjöbotten, som kan stå emot både isens påfrestningar och vågornas kraft. 

Konstruktionen kan antingen täckas helt av ett däck och med sidtäckning. Alternativt kan man enbart ha ett enkelt däck, men undvika sidtäckning och istället framhäva hantverkets timmer och laxknutar. Oavsett designval ger en stenkista som nämnt ett utmärkt skydd mot vind och vågor.

Visste du! I vårt arbete har vi som standard att använda bryggans befintliga struktur vid reparation och renovering, istället för att tillverka en helt ny (ifall den befintliga strukturen tillåter det). Genom att följa denna metod, kan du spara tid och pengar på att rusta upp bryggan, istället för att tillverka en helt ny från grunden.

När är det lämpligt med pålad brygga? En pålad brygga passar bäst när bottnen består av mjukt sediment och där området för bryggan är skyddat, fritt från kraftiga vågor. Konstruktionen bygger på pålar, som kan vara av trä, metall eller betong, som drivs djupt ner i bottensedimentet.

För att en pålad brygga ska vara stabil krävs att bottenskiktet tillåter pålarna att nå fast mark. För optimal hållbarhet drivs pålarna djupt ner, ofta 8–10 meter genom sand, jord eller lera, tills de når berg eller en stenig botten. 

För- och nackdelar med pålad brygga

En fördel med pålad brygga är att det ofta är ett kostnadseffektivt val. Däremot kan pålade bryggor ibland vara mindre stabila, särskilt vid större vattendjup. Med en pålad brygga får ingen sida av bryggan heller lä, för att vågor passerar fritt under bryggkonstruktionen. 

En annan viktig aspekt att tänka på är känsligheten för is. Under vintermånaderna när isen fryser kan bryggan påverkas genom att resas eller sjunka utifrån vattennivån. Detta går att lösa, men är ändå en aspekt att ha i åtanke vid val av brygga.

Val av material - vilket virke är bra för brygga?

Det kan vara en djungel att veta vilket material som passar bäst när man ska bygga en brygga. Nedan hjälper vi till att guida kring val av trä och fästdon för optimal hållbarhet. 

När du ska bygga en brygga är valet av trä och behandling avgörande för att bryggan ska hålla bra över tid. Rundvirke är ofta det bästa alternativet eftersom det behåller sin naturliga styrka och motstår vattenpåverkan på ett bra sätt. Vid genomförandet av ett bygge som kommer vara hårt utsatt för väder och vind, som en brygga, så är tryckimpregnerat trä det bästa valet. För att skydda träet i mark och vatten används alltså tryckimpregnerat virke, där trä klass NTR/A lämpar sig för sötvatten eller längs Östersjökusten. På västkusten, där skeppsmask och borrsugga är vanliga, används NTR/M-klassat virke för att motstå dessa påfrestningar. 

För ytterligare skydd bör träet behandlas med en träskyddsolja  eller alkydoljefärg som förhindrar sprickbildning på sikt och bevarar träets struktur.

Valet av fästdon är också avgörande för bryggans hållbarhet, särskilt eftersom dessa metaller är i direkt kontakt med impregnerat trä i fuktiga miljöer. För att uppnå långvarig hållbarhet bör rostfritt stål användas, då det erbjuder en hög korrosionsbeständighet som matchar livslängden på det impregnerade träet.

Varmförzinkat stål kan vara ett alternativ för de delar som är något mindre utsatta, men generellt är det klokt att välja rostfria eller lika korrosionshärdiga material. Detta säkerställer att bryggans konstruktion förblir motståndskraftig mot väderpåverkan under lång tid.

Bygglov för brygga - att tänka på vid bryggbygge

När du planerar att bygga en brygga är det viktigt att känna till reglerna som kan påverka projektet, särskilt kring strandskydd, bygglov och anmälan om vattenverksamhet. Nedan hjälper vi er navigera kring var ni kan ansöka om detta och hur det fungerar. 

Lagen om strandskydd gör att du ofta behöver tillstånd för att anlägga en brygga, även om du äger marken. Detta skydd omfattar generellt 100 – 300 meter från strandlinjen. Du bör alltid kontakta din kommun innan du startar ett bryggprojekt, för att undersöka vad som gäller för ditt område och om det är möjligt att ansöka om dispens.

Vill du läsa mer om hur du ansöker om dispens eller lära dig mer om reglerna för strandskydd så kan du göra det hos Boverket, Naturvårdsverket eller Länstyrelsen

Utöver strandskydd kan bygglov vara nödvändig beroende på bryggans storlek och syfte. För att bygga, flytta eller ändra i småbåtshamnar behövs det bygglov. För mindre privata bryggor krävs det vanligtvis inget bygglov, men om bryggplatsen ligger inom ett område med strandskydd är det fortfarande nödvändigt att söka dispens från strandskyddet. Det är alltid säkrast att kontrollera med kommunen kring bygglov, då det kan skilja sig från situation till situation.

När du planerar att anlägga en brygga behöver du även göra en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen, som bedömer om platsen och förutsättningarna är lämpliga. 

Vid länsstyrelsens prövning tas det hänsyn till både naturen och platsens specifika förutsättningar. Länsstyrelsen gör sin bedömning utifrån både allmänna och enskilda intressen. Allmänna intressen kan omfatta skydd av fågel- och fiskliv, vattenkvalitet, kulturarv, och närliggande badplatser. Enskilda intressen kan handla om inverkan på grannar och andra bryggägare.

Bygg din brygga med Deep Ocean Solutions

1. Behovsanalys och planering

Vi går gemensamt igenom er vision, specifika önskemål och förutsättningar för att genomföra projektet. I detta steg vill gärna besöka den tilltänkta platsen för att kunna göra en så bra bedömning som möjligt, samt ge våra förslag och tips på val av material och bryggtyp. Vi kan även hjälpa till med att besvara frågor kring lagar och regler som gäller för att få bygga brygga.

2. Offert

Efter att vi fått en bra bild av vad ni önskar så ger vi en offert för projektet. 

3. Säkerställ alla godkännanden

Innan projektet kan starta säkerställer vi gemensamt att ni fått godkännande och eventuella dispens för strandskydd, bygglov och vattenverksamhet. 

4. Projektet startar

I nästa fas är det dags att starta projektet. Vårt team har över 15 års erfarenhet av att arbeta med konstruktion av bryggor. Vi har en gedigen kunskap som kommer från att ha genomfört många framgångsrika projekt och vi strävar alltid efter att överträffa förväntningar genom professionell service.

5. Slutbesiktning

Vår ambition är att ha en bra och kommunikativ dialog med våra kunder under hela projektet, från start till slut. Genom detta kan vi säkerställa att den slutgiltiga bryggan överensstämmer med den vision som från början fanns. 

Går du i tankar kring att bygga brygga och vill bolla idéer, få input eller önskar offert? Kontakta oss så hjälper vi er utifrån det bryggprojekt ni vill genomföra!

Skicka en förfrågan

Vi anpassar oss efter er!

Undervattensinspektion

Sjöledning

Brygga

Muddring

Anläggningsdykning

Service av Dykutrustning

Båtbärgning